Home | Het gezinsleven

Als je echtgenote niet voldoet aan de plichten die de islam stelt, zoals vijf maal per dag bidden en hoofddoek dragen, kun je dan van haar scheiden?


Antwoord: 

Wanneer een vrouw niet voldoet aan de religieuze plichten, zoals bidden en zich juist bedekken, is het beter haar te helpen het juiste pad te vinden dan van haar scheiden.

Terwijl echtscheiding halal (toegestaan) is, is datgene dat Allah het minst lief heeft, echtscheiding. Daarnaast is het zo dat er bij scheidingen het resultaat niet verandert, maar soms zelf verergert. Als men deze gevolgen voor ogen neemt, is scheiden niet de oplossing. Het is dan aan de mens om de echtgenoot of echtgenote tot het goede uit te nodigen, haar of hem raad te geven en hierin veel geduld te tonen.

Middels een hadith is duidelijk gemaakt dat de vrouw uit de rib van een man is geschapen. Zoals men weet zijn de ribben in een kromme vorm geschapen. Als men de rib op zichzelf laat, zal deze krom blijven; wanneer men ze recht wilt maken, zullen ze breken. Dus men moet ze noch op zichzelf laten noch dwangmatig recht proberen te krijgen. Misschien zou men het gedrag van de vrouw gedeeltelijk door de vingers moeten zien en proberen hierin een midden weg te vinden.

Share this