Home | Geloof in Allah

Waarom is Allah in deze wereld niet te zien?


Antwoord: 

Noer (licht) is een van de namen van Allah. Van stralende engelen tot zonlicht tot alle lichtstralen die dit universum vullen, dragen de attributen van deze naam in vele verschijningsvormen. Het oog van de mens ziet in deze wereld alleen het materiële. De mens kan noch zijn eigen ziel, noch de engelen die verantwoordelijk zijn voor het bijhouden van de menselijke daden, noch andere verlichte werelden zien.

Het is bewezen dat het menselijke oog alleen 2,5 % van de stralen in het universum
waar kan nemen. Verwachten met dit oog de Creëerder van alle verlichte creaties te zien, gaat op zijn minst in tegen de natuurwetten. Een andere aspect van dit onderwerp is dat deze wereld een beproeving is voor de mensen. Het zien van Allah gaat niet samen met de beproeving in deze wereld. De redenen dat de mens op aarde is gestuurd, zijn; het kennen van Allah en Hem aanbidden; hierbij heeft de mens de keuze in Allah wel of niet te geloven. Als het mogelijk was om Allah met het oog te zien, dan zou iedereen –gewild of ongewild- in Allah moeten geloven en zou er geen sprake meer zijn van een beproeving op deze wereld. Volgens het uitleg van Bediuzzaman Said Nursi, zouden mensen als Aboe Djahil, waarvan de zielen als kool zijn, en mensen als Hz. Aboe Bakr, waarvan de zielen als diamanten zijn, op hetzelfde niveau blijven.

De reden dat wij Allah niet met het oog kunnen zien, is dat Hij met zijn kennis en macht alles behelst en er geen sprake is van Zijn tegengestelde.

Als wij ons voorstellen dat de atmosfeer de hele aarde en het licht van de zon het gehele heelal bedekt, dan is het niet mogelijk de zon met het oog te zien. Doordat alles bedekt is met de verlichting van de zon, kan de zon zelf niet meer gezien worden. En omdat zij niet een tegengestelde heeft, te denken aan de nacht, is de zon niet te zien en de attributen niet te vatten. Verder zou het onwetendheid zijn de zon met haar lichtstralen, die overal aanwezig zijn en alles bedekken, te ontkennen.

Met deze logica kunnen wij begrijpen dat Allah -Die met Zijn namen en attributen alles bedekt, overal aanwezig is en geen tegenstelling kent- niet zichtbaar is voor het oog van de mens.

In het hiernamaals is de situatie totaal anders. De menselijke ziel zal het lichaam in de hemel overstijgen. De creatie op deze wereld, die als schaduw dient, zal zijn ware vorm daar krijgen. De mens zal op alle vlakken waardig de hemel in gaan en gebruik maken van
alle giften. Verder behoren wij goed na te denken over dat wij zelfs in de hemel Roe’yet (Allah zien) niet constant zullen meemaken.

Dit wil zeggen, dat wanneer Roe’yet plaats zal vinden, de mens een andere gedaante aan zal nemen, en zal deze Goddelijke gunst plaatsvinden in een speciale omgeving. Dit wordt ook duidelijk gemaakt in het uitleg dat wanneer zij terugkomen van de Roe’yet, hun familieleden hen niet zal kunnen herkennen.

Share this