Home | Mohammed

Kunt u mij korte informatie over de kinderjaren en de jeugd van de profeet Mohammed geven?


Antwoord: 

De Boodschapper van Allah werd geboren in Mekka in het jaar 571 n.Chr., op een maandag in de islamitische maanmaand Rabīulạwwạl. Hij behoorde via zijn vader en zijn moeder tot de meest respectabele stam van de Qurạysh.

Zijn kinderjaren en zijn jeugd bracht de Boodschapper van Allah door in zuiverheid en voortreffelijkheid, die de kwalificaties zouden worden voor zijn toekomst. Gedurende een periode is hij herder geweest. Daarna raakte hij betrokken bij handelspraktijken. Hij werd bekend vanwege zijn eerlijkheid en rechtvaardigheid in de handel en hij werd een gerespecteerd en gewaardeerd persoon binnen de Mekkaanse gemeenschap.

De Boodschapper van Allah was de beste van zijn volk in termen van deugdzaamheid, de meest eerbare in termen van afkomst en de meest zuivere in termen van morele waardigheid. Hij respecteerde de rechten van zijn buren ten zeerste, was zachtaardig en loyaal, betrouwbaar en geloofwaardig, en hij hield zich verre van het verrichten van slechte daden ten opzichte van de mensen in zijn omgeving. Niemand heeft hem ooit iemand zien veroordelen of hem ooit een ander iets zien verwijten, noch had hij ooit ruzie met iemand. De Almachtige God bracht alle deugdzame daden en karakteristieken in hem samen. Zijn stam noemde hem “Mohammed ạl-Ạmīn”, hetgeen Mohammed de Betrouwbare betekent; op 25 jarige leeftijd werd hem deze naam in Mekka toegedicht. Zelfs de heidenen vertrouwden hem hun bezittingen meer toe dan dat ze elkaar vertrouwden.

Tijdens de renovatie van de Kaäba raakten mensen verdeeld over de keuze van degene, aan wie de eer te beurt zou vallen om de Hajạr ạl-Aswad (de Zwarte steen van de Kaäba) terug te plaatsen. Zij wendden zich tot onze Profeet voor een beslissende uitspraak. De Profeet voorkwam een ernstig conflict door een slimme oplossing te bedenken: hij liet een vertegenwoordiger van elke stam een hoek van het kleed vasthouden, waarop de Zwarte Steen was gedeponeerd. Samen tilden zij vervolgens de Zwarte Steen op, waarna Mohammed deze op zijn plaats zette.

Toen de Boodschapper van Allah 25 jaar was, bewonderde de uit de adel afkomstige Khadīja, een eerbare vrouw uit Mekka, hem dermate dat zij hem ten huwelijk vroeg. Zij was vijftien jaar ouder dan onze Profeet, tot twee maal toe weduwe geworden en in het bezit van kinderen. De Profeet accepteerde haar aanzoek en stichtte met haar een harmonische familie, die een voorbeeld voor de gehele mensheid zou worden.

De eerste vierentwintig jaar van zijn huwelijk, die samenvallen met zijn jeugdige, energieke leeftijd, bracht hij alleen met Khadīja door. Op dezelfde wijze bracht hij de vijf jaren daarna gedeeltelijk alleen en gedeeltelijk met Sạwdā door, eveneens een weduwe. Al zijn latere huwelijken waren gebaseerd op humanistisch-religieuze en politiek-religieuze motieven.

Indien sommige beschuldigingen, als zouden de redenen van deze huwelijken alleen vanuit begeerte en emoties zijn voortgekomen, op waarheid zouden berusten, dan zou de Boodschapper van Allah (zegeningen en vrede zij met hem) zijn jongere jaren en de meest energieke periode van zijn leven niet hebben doorgebracht met een weduwe die vijftien jaar ouder dan hijzelf was en ook nog in het bezit was van kinderen.1

 


[1] Islam, Dr. Murat KAYA

Share this